Svenskarna i Formel 1

Formel 1 är tävlingar som går på asfalterade banor, antingen speciella tävlingsbanor eller banor som anordnas på avstängda gator. Formelbilarna är ensitsiga, och det är troligtvis den mest kända racingen med just denna typ av specialbyggda bilar. Sporten är antagligen också världens absolut dyraste. Det krävs att man gör dyra kraschtester och det tillkommer kostnader för flygfrakter och även utvecklings- och tillverkningskostnader. Detta är endast några av anledningarna till varför det är otroligt dyrt att tävla inom Formel 1. För att minska på dessa utgifter försöker man hela tiden vidta åtgärder, så som att till exempel en förare endast får använda totalt fem motorer under en säsong.

Regler och bakgrund

Alla tävlingar som arrangeras inom sporten ingår idag i världsmästerskapet i Formel 1, där det officiella namnet är FIA Formula One World Championship. Alla tävlingar kallas för Grand Prix, där både förare och konstruktörer kan vinna poäng i de båda klasserna. Dessa summeras för att sedan avgöra vinnaren för respektive säsongs FIA Formula One World Championship. Det är en otroligt populär och uppskattad sport, 2010 års säsong följdes av hela 527 miljoner TV-tittare.

Sporten kommer från det Grand Prix-racing man körde under 1900-talets första hälft, som satte fart efter andra världskriget i och med Grand Prix 1946. Första året som man började använda namnet Formel 1 var 1948 under Paus Grand Prix som kördes i Pau, Frankrike. Varför man valde just namnet Formel 1 beror på den formel regler som bilarna måste hålla sig inom, det handlar till exempel om storlek och styrka. 1:an kommer av att bilarna anses vara de absolut snabbaste inom bilsporten som går på bana. De kan köra upp till hela 380 kilometer i timmen.
Tidigt hade man många olika stall, förare och bilar som sammanställdes tillfälligt under säsongen. Numera är det lite enklare uppbyggt och stallen kör vanligtvis med en och samma förare under hela säsongen.

Våra svenska Formel 1-förare

I Sverige har vi haft ett tiotal förare som tävlat i Formel 1. Ronnie Peterson är vår mest framgångsrika Grand Prix-förare och han dominerade, tillsammans med Reine Wisell, formel 3-scenen under slutet av 1960-talet. Peterson kom att hamna som tvåa i F1-VM och var bara några få hundradelar från att vinna sitt första race i Italien. Han hade också äran att få köra för prestigefyllda Ferrari under en period.

En annan känd svensk som körde Formel 1 var Joakim Bonnier. Han kom att bli den förste svensk att tävla i Formel 1 under Grand Prix i Italien 1956. Han blev också den förste svensken att vinna en VM-tävling vilket gjorde att han skrev historia. Tyvärr avslutades hans karriär abrupt då han tragiskt nog omkom i en krasch i Le Mans 1972.

Idag ser vi Marcus Ericsson göra karriär på de snabba banorna. Han upptäcktes redan som 9-åring av STCC-föraren Fredrik Ekblom. Då körde han gokart i Ekbloms hall, och började sedan framgångsrikt att tävla i olika kartingklasser. Från och med 2006 gick han vidare till formeltävlingar där vi ser honom idag.