Rally i Sverige

Rally är en av de mest populära sporterna inom motorsport i Sverige. Vem som helst kan köra rally och reglerna är enkla – snabbast i mål vinner. Det gäller helt enkelt att köra snabbast på fartsträckorna, som självklart är avstängda för allmänheten. Man kör inte samtidigt som sina motståndare, utan man startar en och en för att sedan ta tiden från start till mål. Bredvid sig har man en kartläsare som ser till att du hittar rätt. Det som krävs för att du ska få vara med och tävla är att du har en säkerhetsbur i bilen, att du har minst fyrpunktsbälten och att du som förare bär brandsäkra kläder och hjälm.

Kända svenska rallyförare

Sveriges tid som rallynation var som störst från 50-talets mitt och cirka 40 år framåt i tiden. Under dessa år har vi lyckats frambringa en hel del stjärnor. Den förste officielle världsmästaren i rally var faktiskt svensk – Björn Waldegård. Han tog hem förstaplatsen i det första arrangerade världsmästerskapet i rally år 1978. Annars har vi tre ytterligare riktigt välkända namn inom rally, där en faktiskt är en kvinna vilket inte är så vanligt i resten av världen. Erik Carlsson, som också kallades för ”På taket”. Han vann sin första stora rallytävling 1955, 28 år gammal. Efter det tog han även hem vinsttiteln i internationella rallyn så som Monte Carlorallyt och Akropolisrallyt. Sedan har vi Stig Blomqvist som bland annat har deltagit i Svenska Rallyt hela 40 gånger, varav sju gånger som vinnare. 1984 tog han hem titeln som världsmästare i rally med en Audi, men annars körde han Saab precis som Erik Carlsson. Som tidigare nämnt har vi även en kvinna som skapat sig ett namn inom sporten, Ewy Rosqvist-von Korff. Hon har tagit hem flera segrar i europamästerskapen 1959, – 60 och -61 och är en av världens mest framgångsrika kvinnor inom bilsporten. 1961 utsågs hon till och med till Sveriges främsta idrottskvinna.

Rallytävlingar i Sverige – stora som små

Svenska Rallyt är en av de mest kända tävlingarna inom sporten, och här har svenska förare dominerat på prispallen i många år. Fram till 1981 var det endast svenska förare som tagit hem första pris, men det året bröt Hannu Mikkola den traditionen och flera internationella förare stod högst på prispallen efter detta. 2010 bytte man namn på tävlingen till Rally Sweden och det är fortfarande den största tävlingen inom rally i Sverige. Det är också en av 14 tävlingar som ingår i rally-VM. Tävlingen arrangeras i februari och körs på smala vägar i de djupa värmländska skogarna. Det är unikt för rally-VM då det är den enda tävlingen som körs på snö och is.

Sedan har vi också Svenska Rallycupen som är en öppen rallyserie för Rallysverige. Den består av olika deltävlingar som varje år körs på olika orter i Sverige. Då vi är ett land med stort rallyintresse anordnas det mängder av tävlingar ute i vårt avlånga land varje år, stora som små. Exempel på sådana är Sydsvenska Rallyt, Bergslagsrallyt, Strömkarlsrallyt och East Sweden Rally.