De bästa förarna inom Svensk motorsport

Motorsport går att utöva på en mängd olika sätt, det enda som krävs är egentligen att det är ett motordrivet fordon och att tävlingarna går efter utsatta regler. De olika kategorierna förgrenar sig till exempel i Formel 1, Folkrace, Rally, Motocross och Speedway. På grund av att motorsport varit en så populär sport, och att vi dessutom anordnar en hel del stora tävlingar, har vi frambringat många duktiga förare som gjort sig kända i resten av världen.

Kända svenska namn inom Formel 1

Totalt har vi haft tio svenskar som kört Formel 1 genom åren, med Marcus Ericsson som den senaste. Den förste svensken som tävlade i Formel 1 var Joakim Bonnier. Han deltog i Italiens Grand Prix 1956 och blev även första svensken att vinna en VM-tävling 1959 och skrev därmed historia. Ronnie Peterson är vår mest kände Formel 1-förare och var ett geni bakom ratten. Han kom tvåa i VM två gånger, 1971 och 1978. Tyvärr dog han i en krasch på Monza endast 34 år gammal. Under samma period var även Gunnar Nilsson en duktig förare. Han vann ett lopp i Belgien 1977 och slutade som åtta i VM samma år. Han drabbades av en obotlig cancer och avled dessvärre 1978, samma år som han skrivit kontrakt med Arrows. Reine Wisell körde också Formel 1 under denna tid men hamnade lite i skuggan av Ronnie Peterson och fick aldrig riktigt chansen att visa upp sig. Sedan har vi Stefan Johansson som vunnit tolv pallplatser på hela 79 lopp. Han fick den prestigefyllda äran att köra för italienska Ferrari under storhetstiden i mitten av 80-talet. Senare körde han även för McLaren. Tommy ”Slim” Borgudd var inte bara en duktig trummis som bland annat spelade för Abba, utan också en duktig förare. Han kom sexa som bäst, på Silverstone, och var även duktig i truckracing. Torsten Palm körde sitt enda lopp 1975 på Mantorp, precis som Bertil Roos som körde sitt enda på Anderstorp och Conny Andersson som fick bryta sitt enda lopp i Holland på grund av punktering.

Förare inom folkkära sporten Rally

I Sverige har man arrangerat otaliga rallyn genom åren där Rally Sweden, eller Svenska Rallyt som det tidigare hette, är ett av de mest kända. Här har Sverige haft två världsmästare – Björn Waldegård 1979 och Stig Blomqvist 1984.

Speedway – en svensk framgångssaga

Förutom bilsporten så ingår även andra kända grenar inom motorsport, däribland Speedway. Sverige är faktiskt en riktig speedwaynation och dessutom väldigt framgångsrik inom sporten. Under 1950 och 1960-talen hade vi Ove Fundin som vann VM-finalen individuellt vid fem olika tillfällen. Sedan tog Björn Knutsson och Anders Michanek varsin titel 1965 och 1974. Efter det tog det faktiskt 16 år innan nästa svensk, Per Jonsson, kunde ta hem titeln i Bradford 1990. Tony Richardsson var nästa man som skulle bli vår nya världsstjärna då han tog hem sju VM-titlar mellan 1994 och 2005.