Börja med motorsport

Motorsport är engagerande och fartfyllt, och vem som helst kan utöva sporten! Många är nog bekanta med den härliga känslan av adrenalin när man sitter bakom ratten, i en tävlingsbil eller i ens egna. Eller så kanske man drömmer sig tillbaka till tiden som 15-åring när man susade fram på sin moped och vill göra det igen fast på leriga banor ute i skogen? Har du funderat på att börja utöva någon av alla de grenar som går under motorsport finns det vissa saker som kan hjälpa dig på vägen. Oavsett om du är ute efter att bli Sveriges nästa stjärna eller enbart för gemenskapen och den roliga sakens skull. Inom bilsport finns bland annat Rally, Rallycross, Folkrace, Karting och Dragracing. Totalt kan du välja mellan 16 grenar med olika klasser som du kan tävla i.

Var börjar man?

Som ung förare börjar man ofta inom Crosskart eller Karting, vilka är två simplare grenar som lämpar sig bra för nybörjare och som kommer ge mycket erfarenhet. Men även du som är äldre och redan har införskaffat dig ett körkort har självklart också möjligheten att enkelt komma in i bilsporten tillsammans med sin egna personbil.

Många som drömmer om att få köra på bana i en spännande tävling är kanske inte riktigt sugna på att ha en egen racingbil, egna mekaniker och ett eget racingstall. Misströsta inte! Det finns ett flertal olika serier, både i Sverige och utomlands, där man kan köpa in sig i olika team. Det som behövs för att få köra till exempel racing är att erhålla en godkänd licens och godkända brandsäkra kläder och hjälm. Du behöver också vara medlem i en förening som är ansluten till Svenska Bilsportförbundet. Runt om i Sverige finns det cirka 430 olika föreningar att välja bland. Reglerna skiljer sig något beroende på vem som anordnar tävlingarna, men detta är något man får läsa på om inför respektive tävling.

Hyr in dig hos olika team

Motorsport har blivit en riktig folksport i Sverige och de flesta team drivs av familjemedlemmar eller kompisgäng med lite ekonomiskt stöd från sponsorer. Ibland kan därför förarplatser säljas till körsugna för att kunna lösa finansieringen. Långloppsserier är ultimata på grund av att man får väldigt mycket körtid för en relativt billig peng. Från cirka 1500 kronor i timmen kan du få köpa en plats i ett team i svenska långloppscupen. Skulle du sitta på mekaniska kunskaper och vara behjälplig vid problem, vilket det ofta blir, så är det otroligt uppskattat, men samtidigt inget som krävs.

Kontakter

Som i många andra fall är kontakter det allra enklaste sättet att lyckas att hamna som förare i ett team, men andra bra tips är att kolla forum eller prata runt bland folk som är intresserade av samma sport. Kika även runt efter team på olika webbplatser och fråga om du kan få köra hos dem mot betalning. För att hålla igång kunskaperna kan hyrkart vara ett perfekt sätt att få träning i att köra racingbil under tävlingsformer.